cat / esp

MOTIUS PER ANAR A VIURE A ANDORRA

Grand Valira

Anem a Andorra a passar el cap de setmana! Saps que aquesta afirmació pot tenir fins a 3 significats diferents? Encara que sembli difícil de creure, quan algú es refereix a aquest petit país dels Pirineus, pot estar fent-ho de 3 formes força diferents. El motiu? La paraula “Andorra” té una triple connotació.

Així, quan utilitzem aquesta paraula, podem estar referint-nos a la totalitat del país, a una de les 7 parròquies que el configuren (concretament Andorra la Vella) o a la capital del mateix, que també coincideix amb Andorra la Vella. A totes elles ens referim, moltes vegades, simplement per Andorra.


Una vegada detallat aquest important matís, a continuació t'explicarem el que significa viure a Andorra en tots els sentits: com a país, com a parròquia i com a ciutat cabdal de província i de país.

EL PRINCIPAT D'ANDORRA

El Principat d'Andorra és un país sobirà amb una superfície de 468 km2 i 75.000 habitants. Però realment, què suposa Viure a Andorra?

Per a qualsevol persona, viure a Andorra suposa residir en un país que sense formar part de la Comunitat Europea manté forts lligams amb els seus països membres, tractats i convenis. Gràcies a aquesta singularitat, la societat andorrana es regeix per les seves pròpies regles administratives, fiscals, d'immigració, laborals, sanitàries…

LA UBICACIÓ PRIVILEGIADA DEL PRINCIPAT D'ANDORRA

La seva ubicació, enmig dels Pirineus i per sobre dels 1000 metres d'altitud, és un factor determinant per entendre el clima, la vegetació i l'orografia del país. Uns aspectes amb els quals hauran de conviure els ciutadans del Principat d'Andorra.


Sant Esteve

L'Economia

El principal motor econòmic del país és el turisme d'hivern que, complementat per la seva baixa fiscalitat, ha sabut treure de la neu un rendiment màxim construint fins a 5 centres d'esquí al llarg de tot el territori. La tranquil·litat, el bon clima i les activitats de muntanya són el principal atractiu durant l'estiu.

La Vegetació d'Andorra

Una orografia amb muntanyes, valls i rius on els boscos ocupen 2/5 parts del territori i són un factor determinant per entendre la qualitat de vida present en aquest territori. De menys a més altitud, trobem boscos d'alzina i roure, de pi silvestre i de pi negre i finalment els cims coberts de prats.

El clima del Principat

Andorra manté el clima sec típic de les zones d'interior. Aquesta climatologia, juntament amb l'altura pròpia d'Andorra, propicien unes temperatures temperades a l'estiu i fredes, sense humitat, a l'hivern.


Aquests serien els trets comuns a tot el país i donarien una explicació general del que significa viure al Principat d'Andorra.